"Wat is Belgische mode?"
                    Gesofisticeerde bloemenprints, poëtische trompe l’oeuils knipogend naar het surrealisme of interpretaties in stof van ziekenhuisparafernalia. Stilistisch hebben deze symbolen van iconische Belgische modehuizen weinig gemeen. Qua stemming zitten ze geheel op dezelfde lijn. Keer op keer slagen Belgische modelabels erin om hun inspiratiebronnen binnenstebuiten te keren, te herinterpreteren, te transponeren naar vandaag. Om inspiraties van soms decennia oud brandend actueel te houden. In een wereld waarin alles wat nieuw is bejubeld wordt, koesteren ze eerbiedig hun heritage.


                Repetitief of kleurloos wordt het nooit. Er heerst immers een traditie van het neerzetten van universa waarin alles tot in het kleinste detail klopt. Een traditie van het beschouwen van mode als Gesamtkunstwerk dat niet eindigt aan de zoom van een stof, op de rand van een tas of aan de sluiting van een juweel. Samen met andere beelden- en woordenscheppers, blazen Belgische modelabels vuur in het levenloze stof, leer, zilver, goud… waarmee ze werken. Tonen zij dat mode een eigen hartslag krijgt, gecombineerd met beeldende kunst, poëzie, muziek, dans…  Gebruiken ze hun liefde voor het ambacht van mode maken om hun materiaal telkens weer te temmen.


                Met een visionaire creativiteit en een opmerkelijke eigenzinnigheid, maken Belgische huizen van mode een totaalervaring. Elk op hun eigen manier, verweven ze een dosis humor en scherpzinnigheid in hun wereld. Belgische mode gaat immers niet om wat mooi en lelijk is. Het gaat om coherentie, visie, verhaal, persoonlijkheid en diepgang. En dat niet alleen in het designersegment, de traditie is doorgesijpeld in alle modetakken en -segmenten. Dé modemerken kiezen, doe ik daarom liever niet. Belgische mode is een ecosysteem met voor elk wat wils. Laten we mode van hier dan ook appreciëren voor wat het is: een broodnodige injectie creativiteit in ieders dagelijks leven.Opinie voor ‘Wat is Belgische mode? Brandon Wen, Jasmijn Verlinden en Viviane van Werelyckhuysen delen hun visie’ FashionUnited, oktober 2022.
.